En montenegrinsk löprunda – mellan hav och berg i Herceg Novi

Posted on Posted in Europa, Montenegro

En av mina favoritaktiviteter när jag reser är att löpa. Rent generellt uppskattar jag att ta mig runt till fots bland hus i städer, eller i dramatiska landskap på landsbygden. Jämfört med att åka buss eller taxi mellan sevärdheter och turistmål ger det möjlighet att skaffa sig en känsla för utrymmet mellan platserna man bara ”måste besöka. En chans att hitta ”sina” kvarter i en storstad och kanske börja kunna navigera sig. Många gånger är det också en löprunda som gjort att jag hittat saker jag inte hade hittat eller sett annars, som när jag i Bretagne hittade en gömd strand, eller i San Sebastian tog mig tiden att få se fotbollsstadion i staden. En löprunda var därför den perfekta lösningen när jag ville se mig om i omgivningarna runt Herceg Novi i norra Montenegro. Med utgångspunkt i gamla staden och telefonen i hand var målet att ta sig till nästa lilla by, Meljine, förbi några sevärdheter jag hittat på Google Maps och tillbaka. Redan efter cirka fem minuters löpning kom jag till det första stoppet på vad som skulle visa sig vara en rad med en kyrkogård och två kyrkor, som mer eller mindre tillhör ”Savinaklostret”.

En vacker kyrkogård med 1500 meter höga berg åt ena hållet, det Adriatiska Havet åt andra och vackra gravstenar mittemellan. Dessutom, några hundra meter bort, låg ett monument som vid djupare efterforskning visat sig vara för Herceg Novis invånare som kämpade mot och stupade av fascismen under andra världskriget. Vackert och symboliskt, även om det i stunden var svårare att förstå eftersom texten enbart var på serbiska. Och utan löpturen hade jag aldrig tagit mig dit, eftersom den knappt finns att hitta på internet, och förmodligen inte hade varit värd utflykten i sig självt.

På en bergsrygg fortsatte sedan löpningen förbi, vindruvsfält, små hus och även en till kyrka till vad som verkar vara huvuddelen av detta klosterområde. Det visar sig också vara den vackraste, med ett fint kyrktorn, vit puts och en kuliss som slår det mesta – inloppet till Kotorbukten med ett par byar som till synes håller på att hasa ner i vattnet från bergen.

Genom en skog tar jag mig därefter ner till Meljine och ut till vattnet. Ganska mycket mindre än Herceg Novi, och det känns inte heller lika turistigt. Något som bland annat märks på att kylskåpsmagneterna här kostar 0,50€, jämfört med 1€ i den större grannen (vilket iochförsig också är billigt, i Dubrovnik räcker knappt 3-4€). En kort tur på strandpromenaden förbi parasoll och turistande montenegriner senare är det dags att vända hem igen, men nu tar jag istället vägen upp i bergen ett par hundra höjdmeter, innan jag vänder ner genom Herceg Novis övre delar och till slut kan pusta ut på riktigt i gamla stan efter 7 kilometer på montenegrinska vägar och stigar.

Hitta fler inlägg om Montenegro här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *