Sveriges Manchester – arbetarstaden Norrköping

Posted on Posted in Europa, Sverige

Sedan industrialiseringen kom till Sverige på 1800-talet har Norrköping utvecklats till en av Sveriges viktigaste arbetarstäder. I synnerhet frodades tygindustrin länge i staden, vilket gör att smeknamnet ”Sveriges Manchester” faktiskt känns ganska träffsäkert. Dels i det faktum att båda är just arbetarstäder med fokus på tyg, men även geografiskt med en flod/ström mitt i staden som möjliggjort den snabba industriella utvecklingen.

Även om likheterna alltså är stora även på andra plan är den största likheten ändå visuellt. De röda tegelhus och fabriker som Manchester är så berömt för är en betydande del av arkitekturen i Norrköpings industrilandskap. Likheterna är slående, och det går nästan att argumentera för att Norrköping är ännu vackrare då de typiska fabriksbyggnaderna i tegel även blandas upp med putsade hus i olika färger. Längs strömmen, som skär mitt genom staden, står i alla fall tjugotalet fabriksbyggnader som en påminnelse om det Sverige som för inte länge sedan var dominerande, innan tekniken slog igenom och fasade ut det dåvarande samhället. Som ett slags levande och öppet museum över en tid som varit och en del av det svenska kulturarvet, på samma sätt som Colossuem är en del av det italienska.

Fler inlägg om svenska turistmål kan du hitta här!

Mer inblick i detta arv går att få på stadens ”Arbetets Museum” (gratis inträde), som lagts i den berömda byggnaden ”Strykjärnet”, där historien om hur Norrköping utvecklades under 1900-talet berättas decennievis. En intressant inblick i hur livet kunde vara, men den bästa historiebeskrivningen tycker jag ändå man får genom att vandra längs strömmen, sida vid sida med både historia och tygfabriker.

Följ Swedish Explorer på sociala medier

INSTAGRAM

FACEBOOK

YOUTUBE

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *