Världens vackraste landning? Dubrovnik från fönsterplats

Posted on Posted in Europa, Kroatien

Från att mest ha varit åkermark och små gröna kullar över Slovakien, Ungern och norra Kroatien dyker de första dramatiska bergen upp. Balkan har presenterat sig. Karga, steniga och spetsiga sticker topparna långt upp över bosniska ängar och skogar.

Lika plötsligt dyker det genomskinligt blå Adriatiska Havet upp. Trots att planet flyger 2000-3000 meter över havet kan man faktiskt urskilja stenar i vattnet på flera meters djup. Då och då ploppar små kobbar och öar upp ör vattnet, vissa bebodda, några med ett par segelbåtar förtöjda vid stenstränderna och ett par helt tomma.

Ju längre söderut vi kommer, desto mer dramatiska blir också bergen. En del är fortfarande lägre och till stora delar skogsbeklädda, men de flesta blir nu högre med karga, kala och spetsiga toppar. Vid kusten möter det ljusblåa havet de ljusgula stenar som utgör kustlinjen, men som ibland bryts upp av små byar med röda tegeltak.

Som avslutning på landningen dyker till slut även själva Dubrovnik upp. Drygt 1000 meter ner ringar ringmuren om gamla staden, och även här är de röda taken dominerande. Och bara minuter senare står vi på kroatisk mark, efter vad som kanske var världens vackraste landning.

Vilken tycker du är världens vackraste landning? 

4 thoughts on “Världens vackraste landning? Dubrovnik från fönsterplats

  1. Ja!! Minns den landningen, riktigt vacker. Finns några andra klassiska landningar också, Pralin, Seychellerna, Rio de Janeiro, och även Kapstaden. Mässan så man måste nämna Bromma också?

    1. Aldrig landat på någon av dem faktiskt, men kan verkligen tänka mig att de alla är fantastiska! En annan jag minns är till JFK i New York, med Manhattan från luften.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *