En eftermiddag i Venedig

Posted on Posted in Europa, Italien

Venedig – den flytande staden! Här går kanalerna alltjämt som smala gränder mellan de färgglada husväggarna. Sedan Medeltiden har de långsamt flutit genom Venedigs lilla stadskärna, medan de sett tiderna och människorna har förändrats. Kanske framför allt det sistnämda, då turisterna bara blivit fler och fler för varje år.

För det ska inte förskingras, Venedig är ett av världens mest berömda resmål och lockar turister från hela världen. Vilket har sina nackdelar och fördelar. Fördelar i att det inbringar pengar till staden och dess befolkning, men på senare år har även det blivit en nackdel när turisterna blivit för många. Och så såklart nackdelen för övriga turister, i att horderna av besökare på vissa platser känns överväldigande.

Men ännu finns det små gränder, ofta föranledda av ännu mindre broar, som leder till det där lilla caféet med perfekt Cappuccino eller den lilla restaurangen med pizzaslices i världsklass, dit de stora massorna med turister ännu inte hittat. Efter just en cappuccino och två pizzor känner vi oss redo för att ta oss an Marcusplatsen, Rialtobron och alla gatustånd och små hål i väggen med kylskåpsmagneter och svarta masker.

Även om San Marcos-katedralen är vacker tycker jag ändå att staden gör sig bäst från vattnet, vilket jag först upptäcker på väg därifrån i en taxibåt. Och känslan är lite, på just en taxibåt, att en längre eftermiddag räcker för att upptäcka staden, och kanske även för att tröttna på alla turister.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *