City Guide Aten

Posted on Posted in Europa, Grekland

City Guide Aten.
Aten är en riktigt trevlig stad, perfekt för en weekend för oss svenskar med värme, god mat, sevärdheter och massor annat att göra. Men det är inte alltid helt lätt att veta vart man ska gå för att äta eller vad man ska göra – här är därför en Guide om Aten. 

Äta i Aten

Att äta i Aten är i sig nästan värt resan dit. Det grekiska köket är berömt över hela världen, och maten i huvudstaden är inget undantag. Över hela Aten kan du hitta fantastiska restauranger, i olika prisklasser, med allt från Souvlaki-hål-i-väggen till lyxiga restauranger med fina upplägg. Med alla fina grönsaker som finns är maten ofta fräsch och inte alltför tung, även om köttet ofta är i fokus.

Några av de maträtter du inte får missa är Souvlaki/Gyros, grillat kött i bröd, ofta med färska grönsaker och mycket tzatziki, Moussaka, köttfärsgratäng med potatis och aubergine i skivor, toppat med bechamelsås, Dolmadákia, vinbladsdolmar fyllda med ris och örter och såklart de berömda såserna Tzatziki och Hummus, samt den grekiska salladen med gurka, tomat, paprika, rödlök och fetaost. På efterrättssidan är den söta filodegspajen med nötter och sirap, Baklava, den mest berömda och bland det godaste.

Egentligen finns det riktigt bra och goda restauranger över hela staden, även om det finns anledning både ekonomiskt och smakmässigt att hålla sig borta från turistkvarteren Plaka och runt Akropolis. Jag har dock tre restauranger jag själv åt på och rekommenderar:

 • Souvlaki-Gyros

  Beläget centralt, bara ett par hundra meter från Akropolis-museet är restaurangen Souvlaki-Gyros perfekt för ett snabbt lunchstopp på en sightseeingrunda genom Aten. Här kostar souvlakin och gyrosen inte mer än 25-30 kronor och är väldigt god. Kött eller kyckling hyvlas direkt från grillspetten och läggs i ett gott bröd tillsammans med färska grönsaker, pommes frites och mycket tzatziki. Det kanske inte är till ”Souvlaki-Gyros” du går om du vill ha en finmiddag, men för en riktigt god snabblunch är det perfekt.

 • Ο Τσιγκουινος – Σουβλάκια

  Nere vid havet och suget på något gott? Då bör du defintivt kolla in Ο Τσιγκουινος – Σουβλάκια. Om Souvlaki-Gyros kanske inte var stället för en finmiddag, är stämningen och miljön här det. Med findukade bord utomhus och en fräscht inredd inomhusservering kan restaurangen vid en första anblick antas för en riktig finrestaurang. Även maten, som för oss var souvlaki, hummus och grekisk sallad, är det. Gott, vällagat och med en lyxig touch. Det enda som inte känns lyxigt och ombonat är priserna – bara knappt femtio kronor kostar en portion med souvlaki, bröd och tzatziki.

 • φαληρακζ / Fali Raki

  Ibland undrar man om man klivit in direkt i en överdriven film när man klvier in på en restaurang, där allt man förutfattat om ett land eller folk plötlsigt stämmer in. Att kliva in på φαληρακζ är ett sådant tillfälle. Direkt hälsar ägaren, en äldre, lite rundlagd man, oss välkomna, ställer i ordning ett bord och börjar rekommendera rätt efter rätt vi måste prova. Till slut hamnade tzatziki, aubergineröra, dolmar med vit rom, ”brytbönshummus”, grillat lamm och fläsk på bordet – utan att vi egentligen visste vad vi beställde. Men ibland bör man verkligen lita på den som kan maten, för gott var det verkligen. Och upplevelsen av Grekland kan knappt bli starkare än såhär.

 

Att göra i Aten

Aten är av förklarliga skäl fullt av saker att göra, med tanke på den långa och viktiga historia som finns i staden. Bland dessa finns både historiska monument, utsiktsplatser och mer moderna besöksplatser. Här är fem av de saker jag mest uppskattade att göra i staden.

 • Akropolis

   

   

  Ett besök i Aten utan ett besök på Akropolis är inte ett besök värt namnet. Akropolis är den grekiska huvudstadens hjärta och har funnits med i staden sedan 400-talet före Kristus. Att bara vandra på samma stenar som Platon, Sokrates och Aristoteles en gång vandrade på är värt inträdet i sig självt, och att både arkitekturen i bland annat Parthenon och utsikten är vacker gör Akropolis verkligen värt ett besök.

  Läs mer om Akropolis här: Akropolis – den moderna världens stolthet

 • Beundra Aten från ovan

  Visst är utsikten från Akropolis vacker, men vill du ha en riktig view över Atens vita tak bör du ta dig ännu högre upp. Det finns ett par olika höjder i staden, men högst är Mount Lycabettus med sina 277 meter över havet. Efter en kortare bergbanetur, eller längre promenad, upp, har man 360 graders fantastisk utsikt över det vidsträckta Aten, med bland annat Akropolis som sticker ut över de vitglimrande taken och det blåa havet.

 • Bada på Atens Riviera

  Hav, sand och bad kanske inte är det du först associerar Aten med – men även det finns möjlighet att göra i den grekiska huvudstaden. Bara en 25 minuters bussfärd från Akropolis möter storstaden havet, i det som ibland kallas Atens Riviera. Med palmer, sandstränder, djupblått Medelhav och strandpromenad påminner Rivieran mer om valfri liten grekisk ö, snarare än den hektiska huvudstaden.

  Läs mer om Atens Riviera här: Atens Riviera – bada 25 minuter från Akropolis

 • Akropolis Museum

  Ett par hundra meter nedanför Akropolis ligger Akropolis-museet, precis ovanför ett par gamla fornlämningar. Museet är i sig rätt så förutsägbart, med framför allt massor av statyer och byster i marmor på betydelsefulla personer genom huvudstadens historia. Gillar man det, lär man även uppskatta museet. Vad alla dock lär gilla är utsikten från cafeets uteservering. Precis nedanför Akropolis (kanske 150-200 meter fågelvägen) är det uppdukat – och frågan är om det finns någon uteservering i Aten med bättre läge.

 • Atens första kyrkogård

  Kyrkogårdar är ofta fina och stämningsfulla, med vackra gravstenar och kyrkan som centralpunkt. Men ingen jag hittills varit på har varit lika vacker och maffig som Atens första kyrkogård. Byggd 1837 är den hem åt massvis av avlidna personer som varit viktiga i Grekland, dels konstnärlig, dels politiskt. Här hedras de med stora monument, statyer i hus, i framför allt vitt och blått, som ger en väldigt speciell, fin känsla. En kyrkogård kanske inte är det första du tänker på när du tänker på Atens sevärdheter – men den är faktiskt verkligen värd ett besök.

Praktisk guide Aten:

När ska man åka?

Tack vare den varma breddgraden är temperaturen i Aten mer eller mindre bra året. Rekommenderat är dock att antingen åka på vären eller hösten, då temperaturen är mer behaglig än under sommaren och vintern. Under sommaren stiger termometern ofta över 30-35 grader och på vintern kan den krypa sig under 10-gradersstrecket. Våren och hösten har å andra sidan en temperatur på cirka 20-25 grader – vilket gör staden perfekt för en sport-, påsk- eller höstlovsresa.

Ta sig dit:

Aegan Airlines och SAS flyger direkt till Aten från Stockholm och Köpenhamn. Utöver det flyger en rad olika flygbolag med ett byte från båda städerna. Biljetter kostar cirka 1500-2000 kronor om man bokar ett par månader i förväg.

One thought on “City Guide Aten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *