Lloret de Mar – turistig festort med vacker natur

Posted on Posted in Europa, Spanien

Det första som slår dig när du anländer till Lloret de Mar lär vara hur anpassat till fest och turister det är. En av de stora gatorna som går ner mot stranden (Av. Just Marlés Vilarrodona) är mer eller mindre helt kantad av nattklubbar, snabbmatskedjor och hotellkomplex. Men låt dig inte avskräckas – om du inte är där för att festa förstås – det finns en annan sida av Lloret de Mar. En sida som snarare är präglad av Medelhavet och Costa Bravas vackra natur.

På båda sidorna av stranden Playa de Lloret finns vackra klippor omgivna av gröna träd som bryter av mot de bleka stenarna. I synnerhet är den nordöstra sidan av stranden vacker, med fortet Castell d’en Plaja som en påminnelse om att staden inte alltid varit anpassat efter nordeuropéer. Längs denna sida av stranden går dessutom en vandringsled upp och ner längs Costa Bravas klippkanter med vackra formationer nedanför. En vandringsled du faktiskt kan vandra åtminstonde hela vägen till nästa ort, Tossa de Mar.

Även om mycket är byggt och anpassat efter turisternas ankomst till staden är det inte bara naturen som är värd ett besök, om du inte är här för nattäventyr bland klubbarna. Även själva staden bjuder på glimtar av det ”äkta” Spanien – om än det inte är lika pittoreskt som andra små byar i närheten. Många byggnader är äldre och byggda utifrån spansk stil, om än att bottenvåningarna i större grad än i andra liknande städer är upptagna av souveniraffärer med både magneter och trycktröjor. Inte för att det per definition är något negativt – men när du efter 10 meter ser samma sak som du gjorde 10 meter tidigare kan det lätt gå ut över upplevelsen.

Låt det dock inte påverka din bild av Costa Brava – utan njut istället av närheten till vacker natur Lloret de Mar har att erbjuda, som inte bara inkluderar klippor och hav, utan med hjälp av kortare bussresor även kan inkludera Pyreneerna och spanskt lantliv. För mig får de två sistnämnda dock bli till nästa besök i nordöstra Spanien.

One thought on “Lloret de Mar – turistig festort med vacker natur

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *