Tröttnat på San Sebastian? Här är tre baskiska byar du borde besöka

Posted on Posted in Europa, Spanien

San Sebastian är i sig en fantastisk stad med allt vad som finns att göra. Men efter ett par dagar är det lätt att sukta efter något lite annorlunda. Vilken tur att det då finns massvis av små byar i närheten – alla med sina egna specialiteter och egenskaper. Här är tre av mina favoriter bland baskiska byar!

Hondarribia

Beläget precis på gränsen till Frankrike är Hondarribia en stad med influenser från båda sidorna av gränsen. I den gamla delen av stan finns flertalet franskliknande byggnader, men samtidigt är bottenvåningarna upptagna av spanskklingande pintxosbarer. Att staden är gammal märks också av det gamla slottet, med en mur som omgärdar delar av staden. När du är klar med sightseeing finns även en stor, fin strand med len sand och brusande Atlantvågor som slår upp mot benen. Är du ute efter att surfa finns det dock bättre stränder, här är det mer sol och bad-feeling som gäller. Är du sugen på ett till land på semestern? Ja, då kan du faktiskt simma över till Frankrike – det är bara 200 meter till grannlandet.

Ta sig dit: Buss går 12 gånger i timmen från Loiolako Erriberak 12 och tar 24 minuter. 

 

Stå på spansk mark och blicka ut över Frankrike.

Getaria

Åt andra hållet från San Sebastian jämfört med Hondarribia ligger den lilla badorten – bara cirka 2500 personer bor där – Getaria. Här är turisterna fler per kvadratmeter med en stor strand, en gammal stadskärna och en dramatisk baskisk kustlinje som lockar folk från hela världen. Byns center består mer eller mindre av två gator fyllda av pintxosbarer och fiskrestauranger, en hamn, en klippa och en strand – men jag tycker ändå att byn överlag är värd ett besök. Mycket för att den har en mysig vibe, men också för kullerstensgatorna och den gamla kyrkan mitt i centrum. Lockar inte det är hummercrossainten på Bar Politena själv nästan värd resan dit.

Ta sig dit: Buss går från Zuaznabar Kalea en gång i timmen och tar 40 minuter.

 

Andoain

Baskien är dock långt ifrån att enbart vara kuststäder med sol och bad som Hondarribia, Getaria och San Sebastian – utan även små byar inbäddade bland böljande, gröna kullar och stora lövskogar. Och det är Andaoin ett bra exempel på. Cirka 20 minuter med tåg från centrala San Sebastian hamnar du mitt bland dessa kullar, med en helt vanlig, liten stad på 15 000 invånare som utgångspunkt till den vackra naturen. Härifrån finns nämligen möjlighet att vandra på turer som tar dig långt från den mer exklusiva kusten.

Är du ändå sugen på att bada finns det möjlighet till det även i Andoain. En halvtimmes promenad från tågstationen, genom en vacker skog med de baskiska kullarna som fond, ligger nämligen en dold badplats – som få, om några turister vanligtvis hittar till. I en flod har klippor och stenar bildat två-tre naturliga pooler, så djupa att det går utmärkt att hoppa ner från klipporna fem-sex meter ovanför ytan. Visserligen är det ganska kallt, men överlag är promenaden och den eventuella köldchocken definitivt värt både upplevelsen och naturen.

Ta sig dit: Tåg från huvudstationen Donostia till Andoain går varje timme och tar 16 minuter. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *