Atens riviera – bada 25 minuter från Akropolis

Posted on Posted in Europa, Grekland

Vattnet slår upp mot strandpromenadens betongväggar och fiskmåsarna cirkulerar över huvudet. På stranden nedanför sitter ett par äldre män på stranden och grillar, medan ett par andra står och känner på det kalla vattnet. Hade det inte varit för att det här och var står skyltar om vart Akropolis ligger hade det varit lätt att tro att jag istället vandrade längs havet på valfri grekisk ö. Men faktum är att detta faktiskt är en del av Aten – en stad annars mer förknippad med gamla historiska byggnader och souvlaki proppfull av tzatziki. Fråga bara dig själv: Är det Parthenon som kommer upp när den grekiska huvudstaden kommer på tal – eller är det hav, sand och strandpromenader? Och även om det är det förstnämnda som kommer upp går det faktiskt alldeles utmärkt att bada bara 25 minuter från Akropolis – på Atens Riviera.

Strandpromenaden går längs det azurblå havet med palmer på den ena och strand på den andra (även om du inte ska förvänta dig att hela kuststräckan är täckt av gyllengul sandstrand). Medelhavets vatten ligger lugnt, med undantag för ett par vågor som då och då krusar vattenbrynet. Luften doftar dels av hav, dels av de rostade kastanjer som tillagas bara ett tiotal meter från en. För att vi inte ska glömma bort att det faktiskt är Atens huvudstad vi är i går det en relativt stor väg några tiotal meter från promenaden – som även den bidrar med sin beskärda del av luftens doftkarta. Men faktum är att den inte stör särskilt mycket, utan snarare ger den en personlig touch som gör att Atens riviera sticker ut från mängden från alla de andra som finns vid Medelhavet.

Egentligen finns det inte så väldigt mycket att göra här, men kanske är det också vad som gör det till den sköna oas det är. Visst, är det varmt kanske du vill bada, men jämfört med centrala Aten där måstena lätt tränger sig på finns det en skön känsla av lugn här. Och efter ett par dagar bland tempel, teatrar och museum är det faktiskt ganska skönt.

  

Naturligtvis finns det flera sätt att ta sig hit, men både för priset och upplevelsen rekommenderar jag kollektivt. Bästa alternativet är spårvagnen – som ibland dock inte går när det är strejk, vilket var fallet för mig – som bara tar 25 minuter från stationen Syngrou Fix till den första stationen på rivieran. Ett annat alternativ är bussen, vilket inte tar mycket längre tid. Positivt med spårvagnen är dessutom att den går parellellt med strandpromenaden, vilket gör att man kan hoppa på och av och ta sig mellan olika delar av kuststräckan.

Allt som allt är Atens riviera definitivt värt ett besök – både för det vackra Medelhavet och för att för en stund komma bort från det hektiska Atens innerstad. Här kan man få en miniversion av allt vad Grekland är: Dels vatten, vackra vyer, strandpromenader och sandstränder som i Greklands övärld, men även det intensiva Aten med graffiti, avenyer och hög ljudvolym.

Kanske är det dags att Aten får samma strand+stad-credd som Barcelona eller Nice?

Följ Swedish Explorer på sociala medier

INSTAGRAM

FACEBOOK

YOUTUBE

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *