Varför EU borde ge ett gratis Interrail-kort till alla ungdomar

Posted on Posted in Uncategorized

Under slutet av 1900-talet var tågluffen en del av den europeiska folksjälen. Massvis av européer gav sig ut på den europeiska tågrälsen och upptäckte tillsammans vår kontinent, inklusive dess kultur, natur och människor. Men i takt med att flygresandet har blivit billigare, samt även tågen blivit dyrare, har andelen Européer som tågluffar minskat. Och nej, det är inget fel i att upptäcka världen med flyg – även om miljön och framtida generationer mår bättre av markdrivna transporter – men i mina ögon kommer man närmare sina medmänniskor och den europeiska kulturen genom att resa med tåg.

Med anledningen av detta tycker jag att vi alla borde ge vårt stöd till kampanjen “#DiscoverEU”. Lobbygruppen som driver kampanjen förespråkar att alla ungdomar på artonårsdagen ska erbjudas ett gratis Interrail-kort (det vill säga fria tågresor inom EU under en viss period). Detta handlar inte bara om att jag – som förhoppningsvis skulle inkluderas i kampanjen – ska få resa gratis – utan det en möjlighet för fler europeiska ungdomar att kunna resa, något som förhoppningsvis kan förändra vår värld till det bättre.

I tider där Europa tyvärr splittras, gränsstaket tätas och murar byggs skulle gratis Interrail-kort till Europas ungdomar knyta ihop kontinenten – genom att framtidens medborgare får en öppen dörr till att skapa förståelse för varandra. Min uppfattning är att du genom att uppleva något eller någon med egna ögon skapar en mycket mer positiv bild. Och vilket bättre sätt finns för att göra det än att resa och upptäcka själv, spendera tid tillsammans på långa tågresor eller prata om sina länders olika likheter och skillnader på ett hostel i en europeisk huvudstad? Idag har inte alla den möjligheten – men om ”#DiscoverEU:s” förslag går igenom kan fler få möjlighet att få en bättre, vackrare och mer positiv bild om sina europeiska grannar.

Min uppfattning är att du genom att uppleva något eller någon med egna ögon skapar en mycket mer positiv bild. Och vilket bättre sätt finns för att göra det än att resa och upptäcka själv, spendera tid tillsammans på långa tågresor eller prata om sina länders olika likheter och skillnader på ett hostel i en europeisk huvudstad?

För även om Europa är litet till ytan finns otaliga kulturer, språk och traditioner. Tyvärr finns en risk att vi skärmar av oss från varandra, samtidigt som nyheterna maler på om den subjektiva, negativa bilden som allt som oftast når igenom bruset. Den enda medicinen till detta anser jag – som ni kanske förstår – att själv upptäcka Europa, vilket kan skapa en större förståelse för nationer, regioner, kulturer, människor och konflikter – och låta tankar om dessa bygga på erfarenhet snarare än fördomar. Och även om det här förslaget endast handlar om Europa, kan det översättas på hela världen. Genom att fler människor får upp ögonen för det vackra och att världen inte är så farlig som man tror – tror jag fler vågar ge sig ut i världen. Något som får världen att verka mindre och kan skapa förbättring för alla – oavsett var en befinner sig på vår stora glob.

Det är vi ungdomar som ska bygga det framtida Europa och världen – till en bättre, trevligare och mer sammanhållen version av det vi ser idag. Så ge oss chansen att bygga den på egna upplevelser spanjorer, kroater, greker och tyskar och deras länder och kulturer – inte på fördomar. Gör därför ditt för att få detta förslag att gå igenom, det räcker med att gilla DiscoverEU och deras Interrail-satsning på Facebook – för världens gemensamma framtid!

One thought on “Varför EU borde ge ett gratis Interrail-kort till alla ungdomar

  1. Jag tycker att det är en super ide för samma skäl som du skriver! Nu gäller det inte alla ungdomar men problemet är att när man är runt 18 år så ”existerar” inte kultur utan bara sprit och fest…tyvärr! Som jag skrev, det gäller inte alla ungdomae men faktis dom flesta. Fråga en 18 åring om hen skulle hellre gå på fest på stranden tills gryningen eller vakna vid gryningen för en stadsvandring.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *