Akropolis – den moderna världens stolthet

Posted on Posted in Europa, Grekland

Upphöjt på en kulle mitt i Aten ligger den grekiska huvudstadens gamla stad – med det berömda templet Parthenon som kronjuvel. Skyddad av den imponerande muren har den 2500 år gamla stadskärnan genomlevt kejsare, romerskt styre, krig, det ottomanska riket och modern förstörelse. Men det var också här några av historiens största tänkare vandrade och demokratin grundades. Med det i eftertanke är det inte så konstigt att Akropolis har blivit synonymt med Aten – och kan ses som en symbol för vad staden givit den moderna världen.

Fortsättning längre ner

dsc_0591dsc_0114dsc_0172dsc_0169

För bara ett och ett halvt år sedan besökte jag Colosseum i Rom, som tillsammans med just Akropolis är några av de historiska minnesmärkena från det tidiga moderna Europa. Och visst, Colosseum är imponerande med sin arkitektur och spännande – men också makabra – historia. Men överlag håller jag personligen faktiskt Akropolis högre.

dsc_0157dsc_0148dsc_0134

De fantastiska byggnadsverken, med Parthenon som kronjuvel. Den storslagna vyn över det vidsträckta Aten med dess vitskimrande tak. Känslan av att gå på samma stenar som Aristoteles, Platon, Sokrates, Demokritos och vandrade runt på för 2500 år sedan (cirka 1000 år innan Colosseum ens byggdes). Att bara kliva in genom marmorpelarna på den, nu, sluttande trappan – där hundratusentals genom åren gått för att rösta här i demokratins vagga. Vända sig om och beundra samma böljande gröna berg och kullar som Aristoteles en gång tittade ut över.

Ja, allt detta bidrar till känslan av att Akropolis är en sevärdhet utöver det vanliga – samt att det utan tvekan är en av den moderna världens stora stoltheter.

För praktisk information, bläddra ned.

dsc_0107dsc_0087

Praktisk information: 

För vuxna kostar inträdet 10 euro (cirka 90-100 kronor), men för barn och ungdomar under 18 samt studenter är det gratis.

Området är inte särskilt stort, så du behöver inte räkna med mer än sammanlagt en timme om du befinner dig i närheten av Akropolis.

Från tunnelbanestationen Akropolis (röda linjen) tar det cirka 10-12 minuter att gå till ingången.

Följ gärna Swedish Explorer på sociala medier 

INSTAGRAM

FACEBOOK

YOUTUBE

 

 

 

2 thoughts on “Akropolis – den moderna världens stolthet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *