Guide till Cap Corse – den vilda halvön på vackra Korsika

Posted on Posted in Europa, Frankrike

Guide till halvön på norra Korsika – Cap Corse

För 300 år sedan sägs Napoleon ha hittat tillbaka till sin födelseö Korsika med hjälp av lukten av timjan som spreds i luften runt Medelhavsön. Möjligtvis är det inte den som kommer dra dig till ön – men med en så vacker natur, intressant arkitektur och ett ständigt närvarande hav lär du ändå lockas till den franska ön.

Specifikt kommer den här posten att handla om de norra delarna av ön – den lilla halvön som kallas Cap Corse.

Om du kommer till norra delen med båt, tills Bastias hamn, lär det första som slår dig när ön först poppar upp ur det blå havet hur grönt det är. Hela Cap Corse är fyllt till bredden av gröna löv, både från träd i varierande former och den berömda timjanbusken. Det andra faktumet lär vara hur kuperad ön är, med höga berg som reser sig ståtligt över de gröna fälten och de steniga stränderna. Så om du tidigare tvekat om öns skönhet, funderat på om den fem timmar långa båtresan – alternativt den tre timmar långa flygresan – var värt den, blir du förmodligen direkt övertygad.

bjo%cc%88rns-mobil-2015-2347bjo%cc%88rns-mobil-2015-2286img_5460

Hur?

Två huvudsakliga färdmedel finns för att ta sig till Cap Corse. Båt och flygplan. Inte så konstigt kanske, med tanke på öns placering mitt i Medelhavet. Till Bastia flyger både Austrian Airlines och Air France med mellanlandning i Wien respektive Paris för cirka 3000 kronor per person.

Ett bra alternativ till flyget är dock att kombinera visiten på Cap Corse med besök i södra Frankrike eller Toscana, för att därifrån ta båten till Bastia. Både från exempelvis Nice i Frankrike och Livorno i Italien går färjor på fyra-fem timmar, där man som sagt även för möjlighet att njuta av Korsika från havet. 

När?

Korsika är naturligtvis vackert året om, men rekommenderat är ändå att besöka ön på sen vår/tidig sommar. Växtligheten är i full blom och havet är fullt badbart, men samtidigt har det ännu inte hunnit bli för varmt. Perfekt läge för att även kunna passa på att vandra lite i bergen. Dessutom har många sydeuropéer inte gått på semester ännu, så det är inte fullproppat med turister.

Vad göra?

Faktum är att det finns väldigt mycket att göra på norra Korsika.  Naturligtvis är själva naturen en upplevelse i sig – men utöver den är här fyra saker att göra som jag rekommenderar. 

 1. Upptäck naturen till fots
  Det behöver inte handla om heldagsutflykter på tolv timmar där vandringen tar sig över bergstoppar och ner i dalar. Om du bor i en lite mindre by räcker det egentligen med att ta sig ut genom dörren för att börja upptäcka det vilda Korsika. Oavsett vart du befinner dig är naturen lika vacker som varierad, med alltifrån blomstrande grönska till karga klippfält. Tack vare att den norra halvön är så smal har du dessutom alltid bergstoppar på ena sidan och blått Medelhav på den andra. Och glöm inte att lukta efter den vilda timjanen.
  img_5508img_5514
 2. Bastia
  På den sydöstra sidan av Cap Corse ligger den medelstora staden Bastia. Med sina knappa 50 000 invånare är staden både stor och liten, med en kontinental, men samtidigt småstads-, känsla. Med sin trevliga, medeviala stadskärna är staden både lätt och snabb att navigera i, och staden är egentligen tillräckligt stor för att utforska på en dag till fots. Många små caféer, restauranger och bagerier kantar gatorna som i sig inte är särskilt olika många andra städer längs Medelhavet. Vad som dock skiljer staden en hel del är historien, som bland annat visar sig i det stora fortet som överblickar staden.
  img_5476
 1. Roadtrip
  Från Bastia, hela halvön runt och tillbaka till Bastia över bergen är det 130 kilometer. Cap Corse är alltså en perfekt rundtur för en en-dags-roadtrip. Börjar du på östsidan blir första sträckan som en uppvärmning, men inte desto mindre vackert för det. Att köra längs steniga stränder, grönskande kullar och genom små vackra byar med stenhus längs landsvägen är en upplevelse i sig – men gillar du adrenalin lär det vara västsidan som lockar mest.
  bjo%cc%88rns-mobil-2015-2392_2Med körning på smala vägar – som bara knappt räcker till två bilar i bredd – längs de branta bergväggarna sitter hjärtat i halsgropen under minst ett par tillfällen. Men trots den snabba hjärtrytmen där vägen ibland har rasat, är den spektakulära utsikten definitivt värt vägen. Långt nedanför slår havets vågor bryskt upp mot de kala klipporna, samtidigt som lugnet visar sig i de många korsikanska byar som finns på flera olika höjdnivåer. Efter en timmes adrenalinstinn väg, når man ändå till slut andra sidan – där kilometerlånga sandstränder sträcker ut sig längs kusten.För den som vill går det här att fortsätta ned längs Korsikas ”kropp”, men för att avsluta turen runt Cap Corse svänger du här vänster – för att köra över bergen och till slut köra in i Bastia.
  img_5533
 2. Besöka Erbalunga

  Det är möjligt att det här är ett fall av jäv – med tanke på att jag bodde i denna by under mitt besök på Korsika – men i mina ögon är ett besök i Erbalunga definitivt värt mödan. Den gamla fiskebyn har en fin, historisk hamn där de vita tegelhusen står tätt och det blåa vattnet glimrar klart. Någon restaurang eller två ligger inklämda, och bara ett par hundra meter bort ligger en trevlig stenstrand perfekt för ett förmiddagsdopp – kanske på vägen runt Cap Corse?

  bjo%cc%88rns-mobil-2015-2283bjo%cc%88rns-mobil-2015-2284

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *