Tre städer du inte får missa på Yucatan – Valladolid

Valladolid är för många knytpunkten till Chichen Itza. Men staden är faktiskt värd ett längre besök; tack vare sin vackra arkitektur och trevliga stämning. 

Ett par timmar in i landet från karibiska havet och semesterstäderna Playa del Carmen, Cancún och Tulum ligger Valladolid, mitt på den yucatanska halvön. Tack vare avståndet till de mer turisttäta områdena har staden fått behålla sin koloniala charm. Valladolid var spanjorernas huvudstad under kolonialtiden – ingen stolt period i världshistorien, men det har onekligen satt spår i den mexikanska historien – och det märks framför allt på de stora kyrkorna och husen i arabisk (morisk) stil.

Inga stora attraktioner

Inga stora attraktioner finns egentligen inte i staden, men hela staden är i sig oerhört vacker. Vackra, färggranna byggnader, fina torg och en allmänt trevlig stämning gör staden väl värd ett besök. Färgskalan växlar mellan rött, orange och gult med stora vita detaljer som påminner om den spanska historien. Men samtidigt som arkitekturen i många fall påminner mycket om historien, är Valladolid en modern stad med många goda restauranger – som känns äkta och inte lika tillgjorda som många längs kusten.

Chichen Itza

I närheten av Valladolid finns flera antika mayaruiner. Men den absolut kändaste är utan tvekan Chichen Itzá. För många fungerar Valladolid – tyvärr – bara som en knytpunkt till detta undervark byggt av maya-indianerna. Som ett av världens sju underverk är pyramiden tillsammans med de omkringliggande byggnaderna ett av världens mest populära turistmål.


Här är turistdensiteten ibland bland de högsta i världen, så som vanligt gäller grundregeln att komma dit så tidigt på morgonen som möjligt. Dels för bättre foton, men kanske framför allt för att få uppleva mayaruinen utan tusentals amerikaner.

Ta sig hit: Flyg till Cancún. Bussar går från de flesta större städer såsom Tulum, Playa del Carmen och Cancún.

Läs om de två andra städerna:

Tulum

Isla Holbox