Tre städer du inte får missa på Yucatan – Tulum

Mayaruiner, en av världens vackraste stränder och djupa cenotes. I Tulum finns det mesta du kan önska dig av en mexikansk kuststad – och lite till.

Tulum är kanske mest känd för den flera kilometer långa sandstrand som för ett par år sedan blev utsedd till världens näst vackraste. En utmärkelse man inte kan hävda är felaktig. Len sand, ljummet hav som skiftar mellan blått, grönt och turkost och vajande palmer är saker som generellt är signifikativt för bra stränder – men i Tulum är allt flera gånger bättre. Många långa eftermiddagar har spenderats här av turister från hela världen – så varför inte du också? Men havet är faktiskt inte den enda platsen att bada på i Tulum.

Cenotes

Cenotesystemet på Yucatan är en av halvöns många unika företeelser. Djupa hål bildas när marken rasar samman och grundvattnet synliggörs – perfekta att bada i såklart. Klart, men kallt vatten, stora droppstenar och spännande grottor att utforska är signum för grottorna, men den mest berömda i Tulum – Gran Cenote – har mer att erbjuda. Här kan hela familjen snorkla bland fiskar och sköldpaddor, ett måste om du befinner dig i eller i närheten av Tulum.

usa-och-mexico-stora-kameran-357
Gran Cenote.

Mayaruiner

Ett par kilometers taxifärd från dagens stad ligger en av Yucatan-halvöns bäst bevarade mayaruiner. Ruinerna är grunden till den stad som finns idag och byggdes på 1300-talet. Idag har ruinerna utvecklats till ett turistmål och är väl bevarade.

usa-och-mexico-stora-kameran-353_2
Mayarunier framför turkosblått hav.

Som om själva byggnaderna inte vore nog finns det dessutom stora varaner som fritt vandrar omkring på området. Dessutom finns det, om du bara lyfter blicken lite, bara ett par meter ifrån ruinerna ett turkosblått hav som sträcker sig långt över horisoten. Det är inte svårt att förstå varför mayaindianerna byggde sin stad just här.

usaoch-mexico-cecilias-mobil-386_2
Varaner vid mayaruinerna i Tulum.

Ta sig hit: Flyg till Cancún. ADO buss kör till Tulum.

Läs om de två andra städerna:

Valladolid

Isla Holbox