Prags bästa utsikt?

Posted on Posted in Europa, Tjeckien

Prag är utan tvekan en av Europas vackraste städer. Karlsbron, de vackra byggnaderna i Gamla Stan och slottet är några exempel på vad Tjeckiens huvudstad har att erbjuda nordeuropeiska, amerikanska och asiatiska weekend-turister. Ibland är man dock sugen på ett litet annat perspektiv, få en bredare överblick över staden och kunna njuta av Prags många vackra torn från ovan.

Detta skapar en liten intern duell mellan två olika utsiktsplatser, där oddsen är läskigt nära de mellan David och Goliat. Pragborgen mot Petrin Tower. Patrontornet vadå? Få har nog ens hört talas om den lille utmanaren till det gigantiska slottet, men i den här artikeln ställs de två i varsin ringhörna och går en match till döden för titeln Prags bästa utsikt.

Pragborgen

Vi inleder med giganten, superstjärnan, Prags Real Madrid, Pragborgen. Beläget nordväst om Prags centrum återfinns inte bara Prags största slott, utan hela världens största slott.

Plus:

  • Du kommer lite närmare vissa av husen, vilket kan ge dig en vacker förgrund på dina foton du tänkt ta med dig hem från Prag.
  • Du kan passa på att besöka själva borgen vid samma tillfälle, vilket naturligtvis är en upplevelse i sig med sina anor från 1200-talet.
  • Personligen skulle jag säga att du får en bättre vinkel över Prags främsta sevärdheter från borgen.

Minus:

  • Även om Pragborgen är ett utflyktsmål i sig så för den också med sig en del turister som särskilt under högsäsongen kan göra det svårare att komma till för riktigt bra foton.
  • Det är mindre unikt och dina foton kommer förmodligen vara mer lika resten av världens jämfört med de från Petrin Tower.

Petrin Tower

Utmanaren återfinns väster om centrum, i ett av Prags största grönområden. Petrin Tower kanske inte är helt okänt och omnämns ofta i guideböcker, men jämfört med Pragborgen är replikan av Eiffeltornet en kaxig uppstickare. Hit upp kan du antingen ta dig genom en bergsbana eller en uppfriskande promenad på en knapp halvtimme. Väl där kan du ta hissen alternativt klättra uppför 64 meter av 127 år gamla trappsteg.

Plus:

  • Utsikten inkluderar härifrån också borgen, vilket ger ytterligare en dimension till vyerna över den tjeckiska huvudstaden.
  • Hela upplevelsen i sig; oavsett om du tar bergsbanan eller promenerar upp så är Petrin Tower och dess omgivningar väl värt en eftermiddag av din tid.
  • Petrin Tower må även det vara ett välkänt turistmål, men du kan här utforska en del av Prag som iallafall är någorlunda utanför den allmänna turistradarn men ändå resulterar i vackra foton.

Minus:

  • Petrin Tower ligger högre upp jämfört med Pragborgen, vilket kan innebära att du får svårare att se exempelvis Karlsbron i dina foton.
  • Det är inte gratis. För att komma upp i Petrin Tower behöver du betala, vilket inte är ett måste vid Pragborgen där du kan få både utsikt och borg gratis.

Och vinnaren av Prags bästa utsikt är…

… både och. Det beror lite på vad du är ute efter. De bästa fotona skulle jag säga att du får från Pragborgen, men den bästa upplevelsen och utsikten får du från Petrin Tower. Optimalt skulle jag säga att du besöker båda två, då de skiljer sig nämnvärt från varandra. Pragborgen är mer populärt av en anledning och ett förstagångsbesök i Prag utan att ta sig dit är knappast värt namnet. Å andra sidan är Petrin Tower som sagt något mer unikt, och jag har personligen fler händelser som etsat sig fast på näthinnan därifrån jämfört med Pragborgen.

Nu är det upp till dig att bestämma för dig själv, vilken är egentligen Prags bästa utsikt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *