Svenska semestervanor – men är resandet värt det?

Posted on Posted in Sponsrat

Detta inlägg är sponsrat av Auto Europe

Parametrarna bakom en lyckad solsemester i utlandet kan ibland kännas både svårhanterliga och många. Antingen är det för varmt eller kallt eller så ser hotellet inte så där fräscht och hippt ut som när du bokade. Kanske visar sig maten vara lite dyrare än vad guideböckerna sa, eller så var den där havsutsikten inte lika makalös som den såg ut på bilderna. Mycket att hålla koll på – och med det också mycket som gå fel. Det är helt enkelt en hel del som kan gå fel på semestern. Men allt som oftast blir den efterlängtade resan till solen rätt så bra ändå, mycket tack vare att vi på semestern kan gå in i våra semestervanor. En kanske äter och dricker godare eller äntligen får ro att läsa ut den där boken som legat på nattduksbordet i månader.

Men vilka delar är då viktigast för en lyckad solsemester? Och vilka semestervanor har vi svenskar egentligen?

Det har biluthyrningsföretaget Auto Europe tagit på sig uppdraget att klargöra – genom att fråga tusen svenskar i varierande åldrar vilka semestervanor de har under en två veckor lång solsemester utomlands.

Hitta det bästa priset för hyrbilar i 180 länder med Auto Europe

Svaret innehöll både en hel del väntat, men också vissa oväntade detaljer. En kanske inte helt oväntad del är att vi svenskar passar på att njuta lite extra på semestern – i synnerhet med intaget mat och dryck. Bland annat äter av fem personer på semester över femhundra kalorier mer mat utomlands än under en dag i Sverige. Översatt till riktig mat motsvarar det ungefär en Big Mac eller fyra skivor bacon per dag. Över två veckor blir det en hel del extra mat. Vi ökar även på alkoholkonsumtionen när vi är ute och reser. I snitt dricker en svensk semesterfirare fem alkoholhaltiga drycker per dag, vilket alltså innebär att vi i genomsnitt samlar ihop till hela 70 glas alkohol under en tvåveckorssemester. Det är hela 5,3 gånger mer än två vanliga veckor hemma i Sverige.

Men smakar det så kostar det, och vi svenskar är beredda att betala för att få ta del av semesterkakan. Både pengar och restid är något vi i genomsnitt lägger en hel del på för att få till en bra semester. Hela 56 489 kronor ligger medelutgifterna för en tvåveckorsresa på. I det ingår flyg, boende och fickpengar. Ju längre desto bättre verkar också vara något av en paroll för många svenskar. Östersjön verkar i alla fall inte locka i jakten på soltimmarna. I snitt reser vi svenskar nämligen cirka 3835 kilometer – vilket på ett ungefär är avståndet mellan Arlanda och Marrakech, Marocko – för att nå vår slutgiltiga destination.

Vi svenskar är helt klart beredda att både betala dyrt och resa långt för att komma till solen och kunna njuta lite extra under ett par veckor per år. Men en fråga jag då ställer mig är om det är värt att flyga 400 mil för att kunna ta ett par öl extra och äta lite godare? Mitt svar på den frågan är nej. Enbart för maten, drycken och värmen – som dessutom visade sig vara en av de saker vi klagade mest på – är påfrestningen på miljön inte värd det.

Och nej, den här undersökningen visade inte hur många historiska monument vi besöker eller kulturella ting vi upplever under semestern. Och ja, du har förmodligen hört det tillräckligt många gånger förr för att redan ha hunnit tröttna på det, men för att resandet faktiskt ska vara värt det måste vi alla ta en titt på oss själva och ta sig iväg från restaurangen på strandpromenaden eller solstolen och faktiskt uppleva något. Att människor får upptäcka nya kulturer, andra sätt att se på världen, möta nya människor, uppleva nya saker, ja, vidga sin världsbild helt enkelt, anser jag kan vara värd skadan resandet gör. För får en cityweekend, backpackeräventyr eller charterresa en att få upp ögonen för hur världen också kan se ut eller river upp djupt ingrodda fördomar finns det poänger med resandet. Och i en värld som riskerar att bli mer och mer splittrad kommer det att behövas.

Denna artikel är skriven i samarbete med hyrbilsjämförelsesajten Auto Europe, men åsikterna är naturligtvis mina egna.

Upptäck fler svenska semestervanor i den praktiska infografiken här nedan:

* Undersökningen genomfördes på uppdrag utav autoeurope.se i juni 2017. 1000 personer från 18 års ålder deltog i undersökningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *