Utflykt till Monteverde – Costa Ricas molniga regnskog

Posted on Posted in Costa Rica

Bussen trummar upp för jordvägen som leder upp för de costaricanska bergen här i regionen Puntarenas. I det ihållande regnet börjar den tidigare torra jorden dock mer och mer förvandlas till gyttja. Målet för dagen är en av Costa Ricas både viktigaste och mest berömda regnskogar – Monteverdes molnregnskog. Att Centralamerika under sommarmånaderna befinner sig i regnsäsong gör sig både de grönskande omgivningarna och den grå himlen en påminnd om. Att de omgivande kullarna och bergen är så gröna de kan bli borde dock inte vara någon nyhet för den spanskkunnige, Monteverde betyder just berg och grön.

Efter ett par timmar på de ringlande och svindlande vägarna, som ofta går precis över hundratals meter höga stup med utsikt över små byar och betande kor på bergväggarna, anländer bussen till byn Monteverde. Här stöter man ständigt på tecken om attdet här är en stad som frodas mycket tack vare turismen i regnskogarna häromkring. Hostel, restauranger och vandringsföretag dyker upp runt varje gathörn. Och det är inte enbart en slump att Monteverde lyckats så väl med turismen. En anledning du nästan garanterat förbannade dig över på vägen upp till staden finns nämligen. Jordvägen. På grund av att det med de nuvarande vägarna tar så lång tid att ta sig till eller ifrån staden tvingas måna besökare att sova över. Staden ska faktiskt ha erbjudits asfalt upp för berget, men ska då ha nekat med anledning av just detta.

Vid ingången till Monteverdes nationalpark, som ligger cirka 20 minuter bort från staden, väntar regnskogen direkt. Här är växtligheten tät och den tätas på ytterligare av de tjocka molnen. För även om höjden inte märks rent fysiskt ligger Monteverdes molnregnskog 1500-1600 meter över havet, något som visar sig främst genom att vandringslederna ofta går med molnen som direkt kuliss.

Sugen på Costa Rica – här hittar du fler inlägg

Genom regnskogen går 13 kilometer olika vandringsleder, som sitter ihop i ett välordnat system. Ofta är miljön relativt likartad, och för det otränade ögat kan det vara svårt att skilja på det ena trädet och det andra. En guide kan därför vara bra att ha om du vill ha en bredare upplevelse än att bara se träd. Vill du se djur – vilket det, iallafall ska (jag såg inget förutom kolibrier och olika insekter under min 2,5-timmarsvandring), finnas gott om – är nog en guide också att rekommendera då de har full koll på olika läten. Sengångare, ozelot, silverräv, vrålapor och gott om fåglar är bara några av de djur du kan stöta på om du håller ögonen och öronen öppna.

Monteverde – kontrasternas regnskog

Bron gungar till. På sina ställen håller den röda färgen på att flagna av. På en skylt framgick det tydligt att max 10 personer kunde befinna sig på bron samtidigt. Men trots allt det känns den här versionen av en hängbro relativt säker, iallafall jämfört med de av trä och rep som kanske är det de flesta illusionerar fram. Med sina 50-60 meter över marken och den roströda färgen fyller bron två funktioner. Dels det faktum att den gör vandringen lite lättare, men kanske minst lika mycket att den ger vackra foton med en vacker konstrast mot den annars gröna och molngråa omgivningen.

Kontraster är det också längst ut på bergskammen vid utkikspunkten ”La Ventana”. Här går en kontinental skiljelinje mellan Atlanten och Stilla Havet och bergskammen fungerar som en sorts brytpunkt för vindarna. Och kontrasterna kunde faktiskt inte vara större. På den atlantiska sidan blåser det nästintill upp till storm, med moln som snabbt rör sig upp för de gröna sluttningarna, och det går knappt att se längre än 40-50 meter.

 Monteverde, Costa Rica

På Stilla Havssidan är det samtidigt nästan helt lugnt och det går, trots molnen, att se hela vägen ut till stränderna längs kusten. En minst sagt häftig upplevelse att på egen hand upptäcka kontrasterna och den stora skillnaden mellan Atlanten och Stilla Havet. Precis som Monteverde i helhet. Alltifrån de skumpiga vägarna upp för de gröna bergen och den lilla byn med samma namn, till kontrasternas hängbroar och bergskammar är en del av vad som definitivt gör Monteverdes molnregnskog värd ett besök för vilken Costa Rica-resenär som helst.

Följ Swedish Explorer på sociala medier

INSTAGRAM

FACEBOOK

YOUTUBE

Guide Monteverde:

Ta sig hit: Från huvudstaden San Jose går buss till Monteverde som inte kostar mer än 50-60 kronor (4000-5000 colones). Från staden Liberia, dit många bussar går från Stilla Havskusten, går buss till Cañas, varifrån taxi behövs. Taxi är även ett alternativ för hela vägen, och även om det naturligtvis blir dyrare än buss behöver det inte tömma hela plånboken.

Äta: Vid ingången till nationalparken ligger än liten restaurang, där priserna ligger på cirka 50-70 kronor (4000-5500 colones) för bland annat casado. I staden Monteverde finns många olika restauranger att välja på.

Bo: I Monteverde finns många alternativ för boende, i varierande prisklasser.

Klädsel: Vad man bör komma ihåg inför ett besök till Monteverde är att det både kan vara kallt och regnigt. Temperaturen ligger, på grund av höjden över havet, på cirka 18-20 grader och det regnar mer eller mindre regelbundet året om, om än mindre under vintern.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *