Göra i Aten – det här får du inte missa

Posted on Posted in Europa, Grekland

Aten är fullt av saker att göra, med tanke på den långa och viktiga historia som finns i staden. Bland dessa finns både historiska monument, utsiktsplatser och mer moderna besöksplatser. Här är fem av de saker jag mest uppskattade att göra i Aten – och som definitivt är måsten i den grekiska huvudstaden.

Denna post är en del av min City Guide till Aten – läs hela här!

Följ Swedish Explorer på sociala medier

INSTAGRAM

FACEBOOK

YOUTUBE

Här är de fem saker du verkligen bör göra i Aten
 • Akropolis

   

  Ett besök i Aten utan ett besök på Akropolis är inte ett besök värt namnet. Akropolis är den grekiska huvudstadens hjärta och har funnits med i staden sedan 400-talet före Kristus. Att bara vandra på samma stenar som Platon, Sokrates och Aristoteles en gång vandrade på är värt inträdet i sig självt, och att både arkitekturen i bland annat Parthenon och utsikten är vacker gör Akropolis verkligen är något du måste göra i Aten.

  Läs mer om Akropolis här: Akropolis – den moderna världens stolthet

 • Beundra Aten från ovan

  Visst är utsikten från Akropolis vacker, men vill du ha en riktig view över Atens vita tak bör du ta dig ännu högre upp. Det finns ett par olika höjder i staden, men högst är Mount Lycabettus med sina 277 meter över havet. Efter en kortare bergbanetur, eller längre promenad, upp, har man 360 graders fantastisk utsikt över det vidsträckta Aten, med bland annat Akropolis som sticker ut över de vitglimrande taken och det blåa havet.

 • Bada på Atens Riviera

  Hav, sand och bad kanske inte är det du först associerar Aten med – men även det finns möjlighet att göra i den grekiska huvudstaden. Bara en 25 minuters bussfärd från Akropolis möter storstaden havet, i det som ibland kallas Atens Riviera. Med palmer, sandstränder, djupblått Medelhav och strandpromenad påminner Rivieran mer om valfri liten grekisk ö, snarare än den hektiska huvudstaden.

  Läs mer om Atens Riviera här: Atens Riviera – bada 25 minuter från Akropolis

 • Akropolis Museum

  Ett par hundra meter nedanför Akropolis ligger Akropolis-museet, precis ovanför ett par gamla fornlämningar. Museet är i sig rätt så förutsägbart, med framför allt massor av statyer och byster i marmor på betydelsefulla personer genom huvudstadens historia. Gillar man det, lär man även uppskatta museet. Vad alla dock lär gilla är utsikten från cafeets uteservering. Precis nedanför Akropolis (kanske 150-200 meter fågelvägen) är det uppdukat – och frågan är om det finns någon uteservering i Aten med bättre läge.

 • Atens första kyrkogård

  Kyrkogårdar är ofta fina och stämningsfulla, med vackra gravstenar och kyrkan som centralpunkt. Men ingen jag hittills varit på har varit lika vacker och maffig som Atens första kyrkogård. Byggd 1837 är den hem åt massvis av avlidna personer som varit viktiga i Grekland, dels konstnärlig, dels politiskt. Här hedras de med stora monument, statyer i hus, i framför allt vitt och blått, som ger en väldigt speciell, fin känsla. En kyrkogård kanske inte är det första du tänker på när du tänker på Atens sevärdheter – men den är faktiskt verkligen värd ett besök

Följ Swedish Explorer på sociala medier

INSTAGRAM

FACEBOOK

YOUTUBE

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *