På krokodilsafari i Goa

Posted on Posted in Indien

– Don’t put the hand in the water, the crocodiles can bite you. 
Orden kommer från kaptenen på den lilla båten som tuffar vidare längs floden. Landet är Indien, delstaten Indien, staden Panaji. Och vi, vi är på väg efter krokodiler.

Det mest exotiska vi sett hittills är dock ett par påfåglar, några kingfishers och en stor koloni flyghundar som hängde och åt mango i ett träd. Spännande, men när man är ute efter krokodiler hamnar de här fascinerande djuren i skymundan.

kopia-av-dsc_0370

Sekunder blir till minuter som snabbt samlas ihop till någon timme. Då och då kör en skranglig båt fylld till brädden med sand eller gips förbi. Men utöver det händer inte allt för mycket på den lugna floden.
Till slut flyter vi in i en återvändsgränd. Kaptenen som för en stund sedan beordrade att vi inte ska få för sig att känna hur varmt vattnet är meddelar att vi ska vända tillbaka. Stämningen sjunker bland de tjugotalet turister som befinner sig på båten. dsc_0359

– Look, look, a crocodile, säger kaptenen helt plötsligt och pekar mot vattnet. Spänningen stiger och adrenalinnivån höjs på båten. Men vad som för ett par sekunder sedan var en ”fem-sex meter” lång krokodil är nu bara ett plask. Så nära, men ändå så långt ifrån. Men känslan av att det faktiskt kan hända – att vi faktiskt kan få syn på en vild krokodil ”in it’s natural habitat, som David Attenborough hade sagt.
– Kan krokodilen välta båten, frågar någon lite nervöst.
– No, no, det är omöjligt, svarar kaptenen.

dsc_0368

Så plötsligt saktar båten in och börjar långsamt styra mot strandkanten. Och där, där ligger den; en livs levande krokodil. Ingen bjässe – cirka 3 meter lång – men fullt tillräcklig för oss. I flera minuter bara ligger den där, helt stilla, med undantag för en blinkning då och då. Relationen är precis som på zoo – fast i den riktiga naturen. I djurets eget hem. Och det är en mycket bättre och mer spännande känsla. Och för den känslan är det faktiskt värt ett par timmar på Goas floder, där det enda som flyter förbi är en båt med sand.

Följ Swedish Explorer på sociala medier

INSTAGRAM

FACEBOOK

YOUTUBE

Krokodilsafari i Goa

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *