Guide: Roadtrip längs Highway 1

Posted on Posted in Nordamerika, USA

Highway 1 är en mytomspunnen väg som går längs med Stilla Havskusten i USA. Egentligen går den hela vägen från San Diego, CA, till Seattle, WA, men den mest berömda och välkörda sträckan går mellan Los Angeles och San Francisco. En nätt liten sträcka på dryga 70 mil längs häpnadsväckande vacker kust. 

Många är väldigt sugna på att ta sig till andra sidan USA, grabba tag i en hyrbil och bara köra – men det kan vara svårt att veta hur man ska göra och frågorna är naturligtvis många. Jag kommer i den här artikeln försöka svara på de frågorna, samt ge lite personliga tips från min resa längs Highway 1. 

Följ gärna Swedish Explorer på sociala medier 

INSTAGRAM

FACEBOOK

YOUTUBE

Hur lång tid tar det?

Naturligtvis beror detta mycket på hur man vill göra och hur länge man vill stanna på varje ställe. Och visst, det går att köra hela sträckan på en dag, men det är inget som rekommenderas. Ta det hellre lugnt, njut av atmosfären och stanna en dag extra på ett ställe du gillar. Räknar man bort eventuella dagar i start- och målstäderna Los Angeles och San Francisco är cirka tre till fem dagar ofta bra. Varje dag blir inte full av oändlig bilkörning, utan du kan njuta av de små kaliforniska städerna, men samtidigt inte förta känslan av roadtrip.

dsc_0023

Behöver jag hyra bil?

Nej, du behöver inte, men naturligtvis är det både skönare och mer praktiskt. Dessutom blir känslan av frihet mycket större. I Los Angeles är det dessutom nästintill en nödvändighet om du vill ta dig mellan några olika stadsdelar. I San Francisco kan det vara bättre utan, men beroende på om du startar eller avslutar där kan du välja att plocka upp eller lämna av bilen på flygplatsen innan  du åker eller efter du åkt.

Rent praktiskt spelar det inte så stor roll vem du hyr av, men håll utkik efter eventuella dolda avgifter. Det är ju USA vi pratar om…

Behöver man boka boende i förväg?

Nej, generellt inte. Ofta finns det gott om hotell, motell eller vandrarhem i små städer längs kusten. Under högsäsong på sommaren kan det eventuellt vara fördelaktigt, men en av roadtripens grundpelare är just friheten i att inte behöva passa nästa hotell. Jag rekommenderar därför att du inte bokar hotell hemifrån, med undantag för i LA och SF.

När är bästa tiden att åka?

Alla årstider har sina fördelar och nackdelar, och det är klart att det är skönt på sommaren när det är shorts och T-shirt-väder längs hela Highway 1. Men samtidigt är det också då turisterna är flest, boendet dyrast och därmed också svårare att inte behöva boka boende i förväg. Jag rekommenderar faktiskt att åka dit under mitten av våren. Vädret kan ibland vara ostabilt, men under mitt besök var det fint under hela resan. Termometern har inte nått så högt än och det kanske inte är det bästa badvädret, men turisterna är som sagt färre och när man åker mycket bil är det ändå rätt så skönt att det inte är så varmt.

dsc_0357

Hur tar jag mig dit?

Under de senaste åren har priserna till västra USA sjunkit betänkligt. I och med isländska WOW:s intåg på marknaden är det nu nere på rekordlåga nivåer. Med en mellanlandning på Reykyavik – som ju dessutom kan förlängas för ett par dagar på Island – kostar flygresan endast 3303 kronor (26 mars-7 april 2017). Från Köpenhamn flyger exempelvis Norwegian för 3118 kronor, utan mellanlandning (27 mars-10 april).

Ett bra tips är att flyga till en av städerna, för att sedan flyga hem från en annan. Priset till och från San Francisco är ungefär detsamma.
dsc_0335

Swedish Explorers tips!

Vart du väljer att stanna är förstås högst personligt, men ett par ess i rockärmen har vi i alla fall att plocka fram till dig.

Morro Bay

Morro Bay är absolut ett ställe du måste stanna till på. Mysigt, småskaligt och vackert. En liten småstad mitt emellan Los Angeles och San Francisco som mest är känd för en stor klippa ute i vattnet, men framför allt är värd att besöka för den trevliga stämningen. Dessutom finns vilda havsuttrar att beskåda längs vägen.

Sälarna i San Simeon

I San Simeon ett par mil norr om Morro Bay har det under oräkneliga år samlats tusentals elfefantsälar – inte att förväxlas med sjölejonen vid Pier 39 i San Francisco – som baddar i solen. Ja, det är turisttätt, men gillar du djur är det här ändå platsen för dig. Och jämfört med nyss nämnda sjölejon i San Francisco är framkomligheten verkligen inget problem.

csc_0391

Big Sur
Många känner redan till området Big Sur, men för att ingen ska behöva missa det tar vi ändå med det här. Strax söder om Monterrey ligger Highway 1:s mäktigaste och vackraste sträcka med raka stup ner mot det turkosa Stilla Havet. Du får göra vad som helst på din roadtrip längs Highway 1 – förutom att köra genom Big Sur på natten…

dsc_0575

Redwood-skog i Muir Woods
Runt den smala stigen tornar de tjocka Redwoodträden upp sig. Tittar du rakt upp ser du först sjuttio meter hög röd stam och sedan ett tjockt täcke gröna barr. Endast små strimmor av blå och vit himmel lyckas bryta sig igenom. Vart du än tittar ser du meterbreda tjocka stammar av de världsberömda träden. I Redwoodskogen Muir Woods ett par mil norr om San Francisco i Kalifornien stämmer faktiskt myten om att allt är större i USA. Här är allt – och i synnerhet träden – större.

Och nej, det kanske inte är en del av den klassiska Highway 1 mellan LA och SF, men definitivt värt de två extra milen.

Följ gärna Swedish Explorer på sociala medier 

INSTAGRAM

FACEBOOK

YOUTUBE

Vill du se fler bilder från Highway One? Klicka här!

2 thoughts on “Guide: Roadtrip längs Highway 1

  1. Ja den är verkligen klassisk. När vi åkte 2008 hade jag nog drömt om H1 i 15 år. Fast egentligen tyckte jag att det var häftigare att åka i Kaliforniens inland.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *