Fem saker att göra i Warszawa

Posted on Posted in Europa, Polen

Vad tänker du på när du hör Warszawa? Gråa lägenhetskomplex och långa avenyer, kanske? Ja, delvis är det så, men Polens huvudstad är så mycket mer. Så här är fem saker du kan göra i Warszawa. 

1. Åk upp i Stalinskrapan

img_7935

Den må vara en vattendelare hos lokalbefolkningen, men den höga Stalinskrapan som står mitt i stan är en bra aktivitet i Warszawa. Genom en hisstur åker du snabbt upp i den 188 meter höga byggnaden och får direkt en riktigt bra utsikt över hela staden. Härifrån ser du flera delar av Warszawas historia; de nya, moderna höghusen till väster, och den gamla stadsdelen till höger. Och dessutom, som ordspråket i den polska huvudstaden

2. Gå på bio

Tro det eller ej, men Warszawa är faktiskt en riktigt bra stad att gå på bio i. Dels är det billigt, mellan en tredjedel och hälften av priset i Sverige, trots att filmerna är lika up to date som i Sverige. Men, är inte allt dubbat? frågar du då. Nej, till skillnad från i stort sett hela Europa dubbas filmerna i Polen faktiskt inte. Det enda som skiljer från svensk bio – förutom priset då – är att undertexterna är lite svårare att förstå.

img_7892

3. Vandra runt i gamla stan

Under andra världskriget bombades mer eller mindre hela Warszawa till grunden, vilket definitivt satt sina spår i arkitekturen i den polska huvudstaden. Men ett par kvarter sparades – samma kvarter som nu blivit gamla stan. Omringad av det gamla slottets ringmur är de många torgen i stadsdelen oväntat färggranna och pittoreska, med små gator och gränder som går mellan dem. Det är lite mer turistigt än resten av staden, vilket höjer priset något, men många av restaurangerna serverar klassisk polsk mat, såsom borsjt och bigos.

img_7950

4. Ät östeuropeisk mat

Vad är det första du tänker på när du hör Warszawa? Maten? Inte? Om det är svaret tycker jag du borde tänka om lite. För maten i Warszawa är ofta väldigt god – och såklart, som det mesta annat, billig. Av förklarliga skäl är den polska maten en stor del av matkulturen, men många restauranger fyllda till bredden med Bigos, Borsjt och Pierogi. Men det riktigt fantastiska är det breda utbudet av östeuropeisk mat – vilket gör att du kan få en första smak av mer exotiska länder, trots att du bara är i Polen. Exempelvis finns många georgiska restauranger som serverar riktigt god mat.

5. Gräv dig ner i historien

Lyssnade du bara lite på historielektionerna i skolan, vet du nog att Polen har haft en stor del i den europeiska historien – i synnerhet under andra världskriget. Ett av världens största judiska ghetton låg här, och även om mycket av olika anledningar har försvunnit, finns fortfarande spår av den polska historien här och var i huvudstaden. Utöver den mer svåråtkomliga historien finns flera museum över mer stolta ögonblick i landets historia. Museet Warsaw Uprising är ett sådant exempel, som handlar om revolutionen i nyss nämnda ghetto under andra världskriget.

img_7891

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *