Höga berg och djupa sjöar – Munnar & Periyar, Kerala

Posted on Posted in Indien

Dimman lättar när den lilla, gulsvarta rickshawen till slut lyckas bryta sig igenom molnen. På den alldeles för smala vägen slingrar sig upp längs de västra Ghatsbergen på gränsen mellan Kerala och Tamil Nadu i södra Indien är trafiken hektisk. Gruset sprätter när blå och orangea lastbilar dundrar förbi på utsidan. Bakom varje hörn väntar en ny hemlighet och nya vyer, men eventuellt också en ny lastbil som dundrar förbi. Men i en liten rickshaw är du chanslös, så några andra alternativ än att be och lyssna till chaufförens frenetiska tutande finns inte.

Vägen är livsfarlig, helt enkelt. Men den trehjuliga elmopeden fortsätter att trumma på längs bergsväggarna. Och på något sätt motsvarar vyn anspänningen som krävs för att ta sig upp hit. För bara ett par meter nedanför de branta kanterna på den dammiga vägen sträcker téplantagen ut sig. Mil efter mil av miljardtals små, gröna blad som växer längs sluttningarna här i östra Kerala.

Varje dag plockas någon promille av bladen för hand, ett och ett, av flitiga arbetare innan de bärs bort i stora säckar – bort från Kerala, ut i världen. En värld man känner sig stå på toppen av – även om de högsta topparna här bara är drygt 2000 meter – uppe på bergen. Utsikten är milslång, men vad som faktiskt finns där under är dold av molnens vita täcke. Det enda du kan vara säker på är att granndelstaten Tamil Nadu gömmer sig någonstans där borta. Ett par bergstoppar i gröna och gråa nyanser sticker upp ur molnen lite här och där. Men allt gott har som bekant ett slut. Bara att sätta sig i rickshawen och lyssna till galet tutande och sina egna tankar, den här gången tio meter närmare kanten med lastbilarna på insidan.

Munnar – populär knytpunkt innan bergen

Ett par mil västerut, och ett par hundra meter närmare havet, är stämningen lugnare och adrenalinnivån lägre. Munnar är den sista riktiga staden innan grusvägarna mot ”the Gaths” och har en upptäckarmystik liggande som en osynlig filt över sig. Ljuset över staden är skimrande, ljust och mjukt; en dröm för vilken fotograf som helst.

Husen är färggranna och trots att vi är uppe i bergen i Kerala är stämningen internationell. Länge har staden varit en populär knytpunkt för vagabonder och backpackers som velat upp i bergen för att utforska de vidsträckta vyerna. Välförtjänt, med tanke på de vackra vyerna och den trevliga stämning som finns i staden.
Lite här och var leker barn, hundar skojbråkar med varandra och små gröna trädgårdar med präktiga blommor är inte ovanligt.

Periyar Wildlife Sanctuary

Ytterligare ett par timmars bilresa söderut, i den keralianska djungeln, ligger Periyar Wildlife Sanctuary. Området kallas lite hånfullt ibland för ”djungelns Disneyland”. Smeknamnet kommer framför allt från att områdets sjö anlades av britterna, och hur uppstyrt parken fortfarande är. Men vad gör egentligen det? Här finns ett rikt djurliv och de har naturligtvis tagit sig till sjön lika självvalt som någon annan.

För djur finns det. Ute på sjön bor mängder av olika sorters fåglar (kingfisher, häger, stork, o.s.v.). På stränderna kan du – med en del tur – beskåda tapirer, elefanter och tigrar som kommit ut ur skyddet i den täta djungeln för att dricka. Och så finns det ju babianer, överallt. De små aporna må se söta ut – men akta, de gillar bananer.

Ta sig hit: Till Cochi eller Trivandrum med en mellanlandning med bland andra Qatar Airways för cirka 5000 kronor.

Följ gärna Swedish Explorer på sociala medier 

INSTAGRAM

FACEBOOK

YOUTUBE

 

2 thoughts on “Höga berg och djupa sjöar – Munnar & Periyar, Kerala

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *