Morro Bay – bästa fish & chipsen på Highway 1

Posted on Posted in Nordamerika, USA

Reportage från Morro Bay – färsk fisk, pastellhus, stora klippor och kalifornisk livsstil på Highway 1.

Under kvällen har himlens färgpalett vandrat från klarblå till alla tänkbara nyanser av rött. Redan tidigare när bilen rullade ner mot havet tänkte vi att solnedgången här skulle bli något fantastiskt. Men den slår alla förväntningar.

Från andra våningen på Breakers Motel kan vara stadens bästa plats för att avnjuta denna ljusföreställning signerad naturen. Som om inte den stora, röda kaliforniska solen vore nog, utgör vulkanklippan Morro Rock – av vilken staden är döpt efter – en perfekt fond. Både för det mänskliga ögat och för kameran; fotografierna blir perfekta och skulle platsa i en turistbroschyr.

Klippan eller stenen som syns vart man än står har blivit en symbol för staden i Kalifornien. Den 177 meter höga stenen är en sista utpost mot havet, såväl för staden och för den kaliforniska livsstilen staden står för. Klippan är den sista av ”de nio systrarna”, en 20 kilometer lång rad av vulkaniska stenar som sträcker sig genom de vidsträckta vindistrikten och hela vägen till San Luis Obisbo.

Samtidigt är vulkanklippan en påminnelse om den jordbävning som en dag kan bli förödande för Kalifornien och Morro Bay. Men när solen går ner i Morro Bay glöms alla tankar på framtida geologiska katastrofer. Solnedgångarna på den amerikanska västkusten är alltid speciella, men med en gigantisk förhistorisk sten i förgrunden blir den om möjligt faktiskt ännu vackrare.

Hipsterstil en del av stadens själ

Morro Bay är den kaliforniska småstadsidyllen symboliserad. Placerad längs Highway 1 med 40 mil till San Fransisco och 35 mil till Los Angeles har den tydliga intryck av de båda städerna.

Stadens centrum består av låga hus i ljusa pastellfärger. Små kvadratiska trädgårdar samsas med ännu mindre frisörsalonger och pizzerior i kalifornisk hipsteranda. Men i Morro Bay känns hipsterstilen inte enbart som en påklistrad yta, här är den en del av stadens själ. På dagarna ekar de flesta gator tomma, som mest rör sig ett par enstaka pensionärer längs de lutande gatorna.

Vi kliver in hos den lokala frisören. Salongen kan inte vara större än 15 kvadratmeter.

– Nu är du redo för påskharen, säger frisören Jerry till en gammal stammis som går ut strax efter att vi kommit in.

Känslan av att alla känner alla är betydande i den 10 000 invånare stora staden och stämningen är avslappnad. Jag frågar Jerry om vad han tycker om Morro Bay, stämmer verkligen bilden av den idylliska småstaden vid Stilla Havets rand?

– Det är fantastiskt. Jag älskar det, svarar han kort.

Highway 1:s bästa Fish & Chips

Fish & Chips på Giovannis Fish Market & Galley är ingen vanlig friterad Alaska Pollock. Det märks direkt. Insidan mjuk och glansig, utsidan krispig och nyfriterad. Fisken glänsande färsk och perfekt tillagad. Paneringen är motsatsen till det tjocka och saggiga lager av frityrsmet som rätten är mer förknippad med. Den spröda och luftiga paneringen lyfter den mjälla fisken till nya nivåer. Tillsammans med Garlic Fries med smält smör, vitlök och persilja och Coleslaw är det en måltid – trots det i jämförelse billiga priset – värdig en finkrog.

Hemligheten bakom perfektionen ligger med stor sannolikhet i närheten till råvarorna. Morro Bay har en av Kaliforniens få fortfarande verksamma fiskeflottor och fisken har inte behövt transporteras många hundra meter för att ta sig till den lilla uteserveringen framför klippan.

Restaurangen är ett bevis på att bra mat inte behöver serveras på fina restauranger eller lämna ett stort hål i plånboken. Giovannis Fish Market & Gallet består egentligen bara av ett hål i väggen för beställning, ytterligare ett hål för hämtning och en uteservering med ett tiotal runda bord med parasoll. Men med en fantastisk solnedgång, havsdoft från fiskebåtar tio meter bort och fantastisk matlagning krävs det inte mer.

Kraftverket gör Morro Bay – och den kaliforniska livsstilen – på riktigt

Nästa morgon tar vi oss den dryga kilometern ut till klippan. Den är – förutom för ättlingarna till en indianstam– tyvärr förbuden att bestiga, men har ändå blivit ett turistmål tack vare sitt läge, symbolvärde för staden och det rika djurlivet. Havsörnarna och måsarna delar på luftrummet ovanför oss när vågorna från Stilla Havet slår hårt mot klippan. Skummet yr i vinden, men i skydd av de kraftiga vågbrytarna i är vattnet i viken tropiskt blått.

Förrädiskt blått och inbjudande, för lika snabbt som händerna sticks ner i vattnet dras de upp. Temperaturen kan inte vara högre än 10 grader, trots det fina vädret. De enda som hittills vågat sig ner i vattnet, när vi är här i mars, är den vilda stammen havsuttrar vi tidigare blivit tipsade om och ett par modiga surfare i skyddande våtdräkter. Badlusten som tidigare fanns slocknar snabbt, trots det färgmässigt inbjudande vattnet. Det märks att det trots allt är ett par timmar till varma Los Angeles.

Från klippan syns också stadens andra symbol som bäst. Det numera nedlagda energikraftverkets tre höga skorstenar reser sig högt ovanför staden bakom det klarblåa vattnet. När vi riktar kamerorna mot dem ser jag ett par äldre fiskande mäns förvånande blickar, huvudgatan Embarcadero och den pittoreska stadsbilden ligger ju längre åt höger, verkar de tänka.

Vid en första anblick kan det tyckas att de faktiskt har rätt, att det förstör vad som annars hade varit ett perfekt vykort. Men vid en närmare eftertanke inser jag att det är de fula skorstenarna som gör att Morro Bay känns verkligt och äkta.

Jag har alltid varit tveksam till myten om den kaliforniska livsstilen. Under besök i städer som Santa Barbara och Malibu har jag tvivlat än mer och undrat om den trots allt inte överlevt under en allt mer skenande utveckling. Men under mitt besök i Morro Bay har jag insett att den faktiskt finns – och här är den på riktigt. Men den är inte riktigt som jag föreställde mig – utan mer ett ”state-of-mind” och ett sätt att leva. Och Morro Bay har fått mig att älska den.

Följ gärna Swedish Explorer på sociala medier 

INSTAGRAM

FACEBOOK

YOUTUBE

2 thoughts on “Morro Bay – bästa fish & chipsen på Highway 1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *